Tillbaka

Gastronomisk Duell ©  en gourmetafton i den högre skolan

Årets Kulinariska Event !

 

Arrangera en duell mellan undertecknad och en erfaren kock, som får helt fria händer att göra en gourmetmeny, där vinvalet ställs på sin spets!

            Johann Weber -

Kisa Wärdshus

Carl-Jörgen Fjaermeros -

Restaurang Tre Kokker i Oslo

 

 

 

Utvecklingen inom gastronomin gör att de gamla traditionella metoderna att välja vin till mat ofta stöter på problem.  De gamla traditionella “reglerna” är inte längre lika pålitliga och begränsar den gastronomiska kreativiteten snarare än befrämjar den. 

Det finns många mer eller mindre lyckade metoder för hur man skall få vin & mat att harmoniera. Under 25 år och över 500 vinprovningar har jag utvecklat ett annorlunda okonventionellt tänkesätt, som jag kallar den "Fria Skolan". Det går ut på att ge kockarna full frihet i arbetet med att ta fram kulinariska skapelser utan att ta hänsyn till vinet. Detta till skillnad mot den "Torra Skolan" som arbetar med checklistor över vinets fiender och bannlyser olika matkomponenter som erfarenhetsmässigt kolliderar med vin.

             Wilhelm Pieplow - 

Restaurang Årstiderna i Malmö

       

Thomas Norman – Wasa Hof i Gbg

I mina Gastronomiska Dueller visar jag att det går att finna ett vin till i princip vilken maträtt som helst. Så här går det till:

Arrangören ger en kompetent kock i uppdrag att skapa en gourmetmeny, som ställer vinvalet på sin spets. Han skall bygga in all tänkbar "djävulskap" som han upplevt under sitt yrkesverksamma liv. 

 

Jag får menyn skriftligt och får varken proväta eller ändra på något. Jag får dock full frihet i att välja vilka viner jag vill.

På en i förväg fastställd dag möts jag och kocken inför publiken, som får äta maten och prova vinerna därtill. Kocken inleder varje maträtt med att berätta om rätten och de problem han byggt in och jag berättar och visar hur jag "tacklar" de olika fällor, som kocken gillrat.

 

 

Johnny Lundberg & Peter Ottoson i Gränna

Ovanstående är exempel på några av duellerna.

Till skillnad mot konventionella gourmettillställningar där provningsledare och kock trimmat samman vin & mat, går man efter denna tillställning hem och upptäcker att man verkligen har lärt sig något. Hur 1+1 = 3.  Kvällen är fylld av aha-upplevelser där gästerna är domare och får uppleva det verkliga orsakssambandet som styr harmonin mellan vin och mat.

Koncept kom till genom att jag oförskyllt råkade reta upp en kock, som gjorde allt för att sabotera.

Lämpligt deltagareantal ca. 50-80 personer beroende på kökets kapacitet.

Hansuno Krisch