Tillbaka
Årgångar
Miljövänlig produktion
Distrikt
Druvsorter
Kvalitetsklasser
Druva till flaska
Kvalitetskontrollen
Smakriktning
Premieringar
Mousserande vin
Vinbeteckningar

Tysklands viner

Vid 50:e breddgraden, dvs. på samma breddgrad som sydligaste delen av Alaska, odlas druvorna till några av världens finaste viner. Här vid vinodlingens nordgräns, längs Rhen och dess bifloder, ligger flera av de tyska vindistrikten. Om inte Golfströmmen och floderna hade funnits, så hade vinodling inte varit möjlig i Tyskland. Flodsystemet fungerar som en enda stor värmereservoar, vilken skyddar vinstockarna när frostnätterna kommer på hösten. Samtidigt reflekteras solljuset mot flodytan upp i vinberget. På så vis får druvorna lång tid på sig att mogna och att bilda aromämnen.

   

Det nordliga odlingsklimatet ger de tyska vinerna deras eleganta framtoning och fruktighet med en syra, som inte har sin motsvarighet hos viner från andra länder. Det är just syran, som är ryggraden i tyskt vin och som gör dem så unika i matsammanhang.  

Ju närmare man kommer 50:e breddgraden söderifrån ju mer markerad blir syran. På bilden här bredvid går den 50:e breddgraden där namnet Rheingau står och parallellt med detta. 

Syra har, på samma sätt som sötma och alkohol, en förmåga att framhäva smaker. Syran ökar produktionen av saliv och inverkar därigenom även gynnsamt på matsmältningsprocessen. 

I Tyskland - det nordligaste av alla vinodlande länder - produceras utsökta, lätta, friska, fruktiga och eleganta viner. Med sin vanligtvis låga alkoholhalt och fina balans, är det viner med en speciell charm och med fina nyanser.  

Det tyska vinets historia börjar med de gamla romarna, som för omkring 2.000 år sedan erövrade det område, som idag utgör Tyskland. Under medeltiden lade klosterväsendet grunden till många av Tysklands finaste vinodlingar. Med en minutiös omsorg om druvorna och vinerna, bidrog de till att skapa förutsättningarna för dagens tyska vinproduktion. Kyrkans odlingar delades upp mellan privata ägare och staten när Napoleon erövrade Rhendalen år 1803 och vinodlingen fortsatte att blomstra.

 

Andra länder försöker sig på att odla samma druvor, som odlas i Tyskland - framför allt Riesling - och försöker att framställa likadana viner, men utan större framgång. Flera faktorer bidrar till vinernas karaktär. Utöver klimatet så har även jordarna sin betydelse. Liksom även den gamla vinodlartraditionen.

 

Vinerna uppvisar en mycket stor variation i smakhänseende inte minst med hänsyn till distrikt, druvsorter, kvalitetsklasser och olika torrhetsgrader. Variationen är nära nog oändlig med alla chatteringar från det torraste torra, till det nästan torra med en aning restsötma, till det halvtorra, halvsöta, söta, ädelsöta etc. 

 

Genom att prova några tyska viner vid sidan av varandra, lär man sig snart att känna igen skillnaden mellan ett vin från Mosel och ett från t ex Franken, eller skillnaden mellan ett rieslingvin och ett silvanervin, eller skillnaden mellan t ex ett enkelt bordsvin och ett kvalitetsvin.