Tillbaka

Liten ordlista inför Tysklandsresan  

Med denna lilla ordlista på nyckelord kan Du bespara Dig onödig huvudbry. Det är väl investerade minuter att nöta in orden.

 

Alkoholbegrepp

  • Vorhandener Alkohol

  • Potentieller Alkohol

  • Gesamtalkohol

 

 

alkohol vol.% = ger yrsel i mössan

ojäst socker

summan av vorhandener och pot. Alkohol

Amerikanische Unterlage

amerikansk rot. Se även Propfrebe

Amtliche Prüfung den officiella kvalitetskontrollen för QbA resp. QmP-viner

Anreicherung

chapitalisation eller anrikning

Beere

bär

Edelfäule

ädelröta

Entrappen

att ta bort stjälkarna från druvorna

Ertrag

avkastning

Erzeuger

Odlare och tappare är samma person

Firn uttryck för ett vin med ålderston. jmfr. Edelfirne dvs. en elegant ålderston

Flurbereinigung

sammanslagning av små odlingslotter till större

Gebinde synonymt med Fass

vinfat

 Gebietstypisch

 distriktstypisk

Gründüngung

gröngödsling

Halbtrocken

Nästan torrt (över 9g max 18 g restsocker per liter. Halvtorrt = lieblich på tyska!)

Kelter

druvpress

keltern

att pressa

Kvalitetsklasser

Tafelwein

Landwein

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete

Qualitätswein mit Prädikat eller som det numera heter, Prädikatswein

 

Bordsvin = lägsta kvalitetsklassen

Lantvin = bättre variant av bordsvin

Kvalitetsvin från bestämt vindistrikt. Förkortas QbA

Kvalitetsvin med extra utmärkelse = högsta kval.klassen. Förkortas QmP

Laubarbeit

lövarbete

Maischeerhizung

upphettning av musten. Förekommer ibland vid rödvinsframställning för att få mer färgutbyte

Maischegährung

Mustjäsning inkl. skal

Most

must

Müller

mjölnare

Propfrebe

vinranka ympad på amerikansk rot

quetschen

att mosa

Rebe

vinranka

Reblaus

vinlus

Rebstock

vinstock

Reinzuchthefe

laboratoriejäst

Reintönig

Stringent eller “klockren”

Restsüsse

Restsötma dvs. socker som inte förbrukats i jäsningsprocessen

Schale eller ifråga om druvor: die Haut skalet

Schraubverschluss

skruvkork

Säure syra

Süssreserve

ojäst steril druvsaft som tillsätts den utjästa musten för att ge vinet en restsötma

Traube

druvklase  jmfr die Beere = enstaka druva

trocken torrt (maximalt 9 g restsocker per liter)

Trub

bottensats (även som verb trub = grumlig)

unvergohren

ojäst

Vindistriktsindelning

  • Anbaugebiet  

  • Bereich

  • Grosslage

  • Lage

 

 

vindistrikt

deldistrikt

samlingsläge

läge

Vollernter

skördemaskin

Weinprobe
vinprovning

Winzer synonymt med Weingärtner (i Württemberg)

vinodlare

Winzergenossenschaft

kooperativ

wurzelecht

rotäkta dvs. icke ympad på amerikansk rot

Oechsle

Uttryck för mustens specifika vikt, vilken är indelningsgrunden för kvalitetsklasserna. Populärt uttryckt ett uttryck för antalet soltimmar druvorna fått.

 

Doft- och smakord vid vinprovning

Svenska

Tyska  

 

aromatisk                           

aromatisch  

avrundad                            

abgerundet/abgeschlieffen  

balanserad                          

balanciert  

bärig                                   

fruchtig  

diskret                                

diskret  
distriktstypisk gebietstüpisch

druvtypisk                            

rebsortentypisch

eldig                                   

feurig

elegant                                

elegant  

frisk                                     

frisch  

fruktig                                  

fruchtig  

fyllig                                    

vollmundig

generös                              

grosszügig

harmonisk                            

harmonisch  

jordig                                  

erdig  

knuten                                

geschlossen, eingebunden, neutral 

komplex                              

komplex  

kryddig                              

würzig 

läder                                  

leder  

mogen                                 

reif  

nyanserad                           

nuanciert  

robust                                 

robust

spritsig                                

spritzig  

stram                                   

straff  

stringent eller “klockren”

reintönig  

sträv, kärv                            

herb  

ursprungstypiskt                     

ursprungstypisch