Tillbaka

Vinsten - ett kvalitetstecken

För att förhindra efterjäsning och samtidigt minimera användningen av kemikalier i vinframställningen, är det mycket vanligt att man i Tyskland kyler ner vinet under 0 grader C för att fälla ut vinkristaller i form av vinsten, calciumbitartrat, vilken uppträder i bättre viner speciellt vid goda år. 

Dessa små kristaller är helt harmlösa och smakneutrala. Kristallerna är helt genomskinliga och ser ut som glas. Det finns även närbesläktade kristaller som är helt vita. Men de är en fällning av slemsyra. Låter obehagligt, men är i själva verket helt harmlöst det också.

Vinsten är ett salt som kommer av syran, vilken fälls ut ända tills att syran kommer i balans. Så hittar man vinsten i en butelj, så är det en signal för lagringsduglighet. Men det finns även andra faktorer att beakta som hög alkoholhalt, hög restsötma dvs. naturligt socker som ej förbrukats i jäsningsprocessen, samt syra. Ett rieslingvin, som ju kännetecknas av hög syra, är mer lagringsdugligt än ett silvanervin, som ju kännetecknas av låg syra för att ta ett exempel.